gototopgototop

Vízszűrés

Miért jó a hálózati vagy kút vizet szűrni, és milyen területeken alkalmazhatók a mechanikai vízszűrő berendezések?

altA Mechanikai vízszűrés (hagyományos szűrőbetétek) segítségével a vezetékes vízben előforduló fizikai szennyeződések (pl. homok, levált rozsda és vízkő darabkák), és a vízvezeték hálózat javítása, felújítása, kiépítése során esetlegesen bejutó szennyeződések jó hatásfokkal eltávolíthatók. Alkalmazásával kis befektetéssel megelőzheti a vízhálózat elemeinek (háztartási berendezések, kazánok, bojlerek, csaptelepek) sokszor költséges cserével vagy javítással járó károsodását. Az elérhető szűrési finomság széles határok közt (1-250 mikron) az igényeknek megfelelően választható.

Aktívszenes szűrő, ultraszűrő, vagy fordított ozmózis (reverse osmosis) szűrőberendezés alkalmazásával a vízben található egyéb szennyezőanyagok is eltávolíthatóak, így Ön otthonában is bármikor egyenletes minőségű kifogástalan összetételű vízet fogyaszthat.

Homokleválasztó (szeparátor) berendezés segítségével a jelentős mennyiségű homokot tartalmazó kútvizek homoktartalmának csökkentése is gazdaságosan megoldható.

Milyen hatásfokkal távolítják el, vagy semlegesítik az egyes vízkezelő technológiák a vízben található szennyező anyagokat?

 

Szennyező anyagok Hagyományos
szűrőbetétek
Aktívszén szűrő Ultraszűrő Fordított ozmózis Ioncserélő Desztillálás UV fertőtlenítés
Nazirium - - - ++ ++ ++ -
Arzén - - - ++ ++ ++ -
Kadmium - - - ++ ++ ++ -
Kálium - - - ++ ++ ++ -
Szulfátok - - - ++ ++ ++ -
Keménység (ca) - - - ++ ++ ++ -
Keménység (mr) - - - ++ ++ ++ -
Nitrátok - - - ++ ++ ++ -
Kloridok - - - ++ - ++ -
Fekália bacilusok - - ++ ++ - ++ ++
Vírusok - - ++ ++ - ++ ++
Protozoa ciszták ++ - ++ ++ - ++ +
Organikus anyagok - ++ ++ ++ - + -
THMI THE** - ++ - ++ - + -
Klór - ++ - ++ - + -
Mérgek - ++ - ++ - + -
Szín- és ízrontó anyagok - ++ - ++ - - -
Azbeszt és egyéb mechanikai szennyeződések ++ - ++ ++ - ++ -
Jelmagyarázat: (-) nincs hatás / (+/-) részleges / (+) jó / (++) kiváló / **THMI: trihalometánok, THE: trihaloetilén

Háztartási mini RO berendezések

Háztartási mini RO berendezések

Milyen anyagokat lehet eltávolítani a fordított ozmózis szűrőberendezés segítségével?

A berendezés eltávolítja a vízből a nagyobb lebegő részecskéket, az apró fizikai szennyeződéseket, az ásványi anyagokat, nitrátokat, nitriteket, vasat, a klórt és az egyéb szerves szennyeződéseket a vízben oldott összes szennyezőanyag (vegyszer és műtrágya, gyomirtó, hormon és egyéb maradványok) 96-99,9%-át éppúgy, mint a baktériumokat, a gombákat és vírusokat.

Mi az ozmózis?

Az ozmózis jelenség egy oldószer (pl. víz) áramlása az un. ozmózisnyomás miatt egy félig áteresztő membránon keresztül, a hígabb oldat irányából a töményebb oldat irányába.
Az ozmózisnyomás, oldószer és az oldott anyag típusának, koncentrációjának függvénye.
Az ozmózis oka az, hogy kémiai potenciálkülönbség van az egymással érintkező két oldat komponensei között. A potenciál különbség miatt spontán végbemenő kiegyenlítődés folyamán a részecskék méretviszonyai miatt a kisebb koncentrációjú oldat felől több oldószer-molekula jut időegység alatt a féligáteresztő membránon keresztül a töményebb oldatba, mint onnan vissza a hígabb oldatba. Ennek az egyensúlyra vezető folyamatnak az eredményeként az oldott anyag kémiai potenciálja a töményebb oldatban csökken, a kisebb koncentrációjú oldatban pedig növekszik.
 

Milyen elven működik a fordított ozmózis membrán?

A fordított ozmózis (Reverse Osmosis, RO) a természetes ozmózis folyamat megfordítása nyomás hatására.

A fordított ozmózis technológiáját először a NASA fejlesztette ki az űrhajósok számára, majd az USA haditengerészete használta a sós tengervízből történő ivóvíz előállítására. Előnyei miatt az iparban (pl. gyógyszer-, élelmiszer- és kozmetikai ipar) is elterjedt különösen nagy tisztaságú vizet igénylő folyamatok esetében.

Fordított ozmózis rendszerekben a szeparációhoz erős, tartós, spirálisan csavart fordított ozmózis membránokat alkalmaznak ezek felépítése az ábrán látható.

alt

1. nyersvíz, 2. koncentrátum, 3. permeátum, 4. áramlási zóna (koncentrátum), 5. permeátum elvezető réteg, 6. külső záróréteg, 7. tömítés, 8. permeátum elvezetőcső, 9/13. távtartó réteg, 10/12. félig áteresztő membrán

Hogyan működik a gyakorlatban?

 1. A víz első szinten a 20 mikronos polipropilén betétes üledékszűrőn halad keresztül, mely kiszűri a nagyobb lebegő részecskéket.
 2. A második szinten egy aktívszenes szűrő eltávolítja a klórt és az egyéb szerves szennyeződéseket.
 3. A harmadik szinten egy 5 mikronos polipropilén szűrő szűri ki a finomabb mechanikai szennyeződéseket.
 4. A negyedik szinten a fordított ozmózis membrán (RO membrán) eltávolítja a vízben oldott összes szennyezőanyag 96-99,9%-át éppúgy, mint a baktériumokat, a gombákat és vírusokat. A membrán által végzett szétválasztási folyamatot követően a kiszűrt anyagok (koncentrátum) szennyvízként a csatornába távoznak.  A membrán (20C fok vízhőmérséklet és min. 2,8 bar tápvíz nyomás esetén) akár napi 250 liter ivóvíz tökéletes megtisztítására képes.
 5. Az ötödik lépés során egy aktívszenes szűrő távolítja el a vízből az esetleges gázmolekulákat.
 6. A megtisztított vizet egy nyomás alatt levő tartály (15l) tárolja, amely közvetlenül a mosogatóra szerelt csapra van kötve.
 7. A puffer tartály biztosítja, hogy ön bármikor hozzájuthasson a megtisztított vízhez.
 8. A csaptelep segítségével ön választhat, hogy sótalan vizet (pl. vasalókhoz és egyéb készülékekhez) vagy a készülékeiben elhelyezett ásványianyag-patronon (7.) keresztül gondosan meghatározott összetételű ásványi anyaggal dúsított, kellemes ízű, forrásvíz minőségű ivóvizet állít elő.

Háztartási fordított ozmózisos szűrő berendezés (mini RO) müködési vázlata

0. nyersvíz, 1. Polipropilén előszűrő 20 micron, 2. CTO aktívszenes előszűrő, 3. Polipropilén előszűrő 5 micron, 4. 75GPD RO membrán, 5. áramlás szabályzó szelep, 6. puffer tartály, 7. utósózó patron, 8. kerámiabetétes csaptelep (két állású sótalan/utósózott víz)

 

Mosogató alá beépített háztartási mini RO berendezés Mennyire hatékony a fordított ozmózis?

A fordított ozmózis gyakorlatilag a leghatékonyabb a jelenleg ismert vízszűrő technológiák közül. Az RO membrán résmérete 0,0001 mikron, ezért a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is eltávolítja az ivóvízből. A membrán résméreténél a vírusok 200-szor, a baktériumok pedig 2000-szer nagyobbak. A víz tisztításakor a membrán szűrők felületén a tisztítandó víz folyamatos mozgásban van, ezáltal "lemossa" a membrán szűrőn fennakadó szennyeződéseket, így a fordított ozmózis membrán tulajdonképpen öntisztító.

Hogyan célszerű elhelyezni a háztartási RO berendezéseket?

A háztartási fordított ozmózis berendezések működésének és felhasználásának sajátosságaiból adódóan célszerű a mosogató alatt elhelyezni. A berendezés működtetéséhez az ivóvíz csatlakozáson túl csatorna csatlakozás szükséges, illetve a nyomásfokozó szivattyúval ellátott (2,8 bar alatti hálózati víznyomás esetén) típusoknál 230V/AC elektromos csatlakozás szükséges, ezen felül ügyelni kell arra, hogy 4 celsiusfok hőmérséklet alatt a berendezés károsodhat.

Milyen költséggel jár háztartási fordított ozmózis szűrőberendezés beszerzése és üzemeltetése?

Háztartási RO berendezéseink kiskereskedelmi árairól webáruházunkban tájékozódhat. A berendezés bekötését saját maga is elvégezheti a mellékelt útmutató alapján, de javasoljuk, hogy azt szakképzett vízvezeték szerelővel végeztesse el.

A berendezés üzemeltetése során a megszűrt víz mennyiségének és minőségének függvényében (de legalább félévente) cserélni kell a berendezésben található szűrő betéteket. A szükséges kiegészítők áráról webáruházunkban tájékozódhat.

Szükséges-e valamilyen kiegészítő a fordított ozmozis szűrőberendezés működéséhez?

Amennyiben a berendezést vezetékes ivóvízhálózatra kötik rá, úgy használatához semmilyen kiegészítő nem szükséges. Előfordulhat, hogy a berendezést kútból vagy esővízgyüjtőből származó víz szűrésére kívánják használni, ebben az esetben a nyersvíz minőségének függvényében a berendezés hosszútávú hibamentes működéséhez a kezelendő víz mechanikai előszűrése, vagy egyéb vízelőkészítő eljárás (pl. ülepítés, homok szeparátor) használata válhat szükségessé. Fontos tudni, hogy a berendezésre vonatkozó garancia feltétele a vezetékes ivóvízrendszerről történő használat. Egyéb felhasználási mód esetén forduljon bizalommal munkatársainkhoz.

Amennyiben a hálózati víznyomás (akár időszakosan is) 6 bar felett lehet, a berendezés csak nyomásszabályzó beépítése mellett üzemeltethető.

Ha a hálózati víznyomás értéke 3 bar alá csökkenhet, a berendezés csak nyomásfokozó szivattyú beépítése mellett üzemeltethető.

Hogyan vásárolhatok háztartási fordított ozmozis szűrő berendezést?

A kiválaszott berendezést megrendelheti webáruházunkban, e-mailben, illetve üzletünkben.

Mennyi időn belül vehetem át a megrendelt berendezést?

Az esetek többségében raktárról szolgáljuk ki. Amennyiben az adott berendezés a megrendelés pillanatában nincs készleten, általában 3-4 munkanapon belül átvehető.

Egyéb kérdése van?

Forduljon bizalommal munkatársainkhoz a kapcsolat menüpont segítségével.

 

Háztartási ivóvíz szűrő berendezések (aktívszenes és ultraszűrők

AQUA MASTER / AQUA TOP patronos csapra szerelhető ivóvíz szűrő

Működés:

az AQUA MASTER készülék az ultraszűrőbetéttel akár 0.02 mm szűrést valósít meg, így kiszűri a baktériumokat és a vírusokat is (hasonló eredményt csak fordított ozmózis (RO) berendezések tudnak, ezek azonban kiszűrik a víz ásványianyag-tartalmát is)!

Előnyei:

alt

 • Egyszerű az üzembehelyezése (nem kell fúrni, beépíteni),
 • csak a mosogató mellé kell állítani, kevés helyet foglal
 • Teljesen kiszűri a vízből a mérgező anyagokat
 • Eltávolítja a vízből a klórt és annak rákkeltő származékait, a trihalometánokat,
 • Megtisztítja a vizet a nehézfémektől, növényvédő szerektől és egyéb egészségkárosító anyagoktól
 • A víz ásványianyag-tartalmát nem módosítja
 • Egyszerű a felszerelése, nem igényli konyhája teljes átalakítását
 • Esztétikus megjelenésével jól illeszkedik bármilyen környezetbe (a mosogató mellett áll, és egy váltószeleppel csatlakozik a csapra)
 • Utazás esetén bárhová magunkkal vihetjük, bárhová felszerelhetjük
 • Megbízható, megfizethető víztisztító készülék

       
A  berendezés két fajta szűrőbetéttel rendelhető:

ULTRASZŰRŐ BETÉTTEL:
 • Extrudált aktívszénnel kombinált nagy szűrőképességű kapilláris membrán 0.02 mikron szűrési finomsággal (1 mikron = 1/1000 mm).
 • A belső üreges szálú kapilláris membrán eltávolítja a veszélyes baktériumokat és a vírusok nagy részét is. Az aktívszéntöltet eltávolítja a veszélyes vegyi szennyeződéseket, a rovar- és növényirtó-szereket, klóros összetevőket, a klór okozta rossz ízt és szagot. A víz ásványi anyag tartalmát a betét nem befolyásolja.
MÉLYSÉGI SZŰRŐBETÉTTEL:
 • Extrudált aktívszénnel kombinált, mélységi szűrőbetét 20 mikron szűrési finomsággal (1 mikron = 1/1000mm).
 • A szűrőbetét eltávolítja a vízben lévő lebegő anyagokat. Az aktívszéntöltet pedig eltávolítja a veszélyes vegyi szennyeződéseket, a rovar- és növényirtó szerek maradványait, klóros összetevőket, a klór okozta rossz ízt és szagot. A víz ásványi anyag tartalmát a betét nem befolyásolja.

 

Milyen költséggel jár az ivóvíz szűrő berendezés beszerzése és üzemeltetése?

Háztartási ivóvíz szűrő berendezéseink kiskereskedelmi árairól webáruházunkban tájékozódhat. Az ivóvíz szűrő berendezés bekötését saját maga is elvégezheti a mellékelt útmutató alapján.

A berendezés üzemeltetése során a megszűrt víz mennyiségének és minőségének függvényében (de legalább félévente) cserélni kell a berendezésben található szűrő betéteket. A szükséges kiegészítők áráról webáruházunkban tájékozódhat.

Szükséges-e valamilyen kiegészítő a fordított ozmozis szűrőberendezés működéséhez?

Amennyiben a berendezést vezetékes ivóvízhálózatra kötik rá, úgy használatához semmilyen kiegészítő nem szükséges. Előfordulhat, hogy a berendezést kútból vagy esővízgyüjtőből származó víz szűrésére kívánják használni, ebben az esetben a nyersvíz minőségének függvényében a berendezés hosszútávú hibamentes működéséhez a kezelendő víz mechanikai előszűrése vagy egyéb vízelőkészítő eljárás (pl. ülepítés, homok szeparátor) használata válhat szükségessé. Fontos tudni, hogy a berendezésre vonatkozó garancia feltétele a vezetékes ivóvízrendszerről történő használat. Egyéb felhasználási mód esetén forduljon bizalommal munkatársainkhoz.

Hogyan vásárolhatok háztartási ivóvíz szűrő berendezést?

A kiválaszott berendezést megrendelheti webáruházunkban, e-mailben, illetve üzletünkben.

Mennyi időn belül vehetem át a megrendelt berendezést?

Az esetek többségében az ivóvíz szűrő berendezéseket raktárról szolgáljuk ki. Amennyiben az adott berendezés a megrendelés pillanatában nincs készleten, általában 3-4 munkanapon belül átvehető.

Egyéb kérdése van?

Forduljon bizalommal munkatársainkhoz a kapcsolat menüpont segítségével.


 

 

 
Google+