gototopgototop
Ön jelenleg itt van: www.aqua-filt.hu Uszodatechnika Hasznos tippek az algamentes, tiszta medencevízért

A szomszéd vize mindig tisztább?

Zöld, zavaros, homályos, opálos a medence vize? Barna, sárga, zöld foltok, lerakódások vannak a medencében? Ne bosszankodjon! Pár egyszerű fogással mindez megelőzhető, kezelhető.

Medencéje tisztítását, karbantartását, beüzemelését vagy téliesítését az AQUA-FILT Kft.-től is megrendelheti!A nyári hőségben az egész családnak kellemes kikapcsolódást nyújt otthon egy medence. A medencék nagy része azonban nem rendelkezik automata vegyszeradagoló berendezéssel, ezért használatuk több odafigyelést igényel a mindennapokban. Ügyfeleink nap mint nap felteszik a kérdést: Mit csináljak, hogy ne algásodjon be a medencém vize? Mit tegyek, ha bealgásodott a medence vize? Ebben a cikkben röviden összefoglaltuk az alapvető tenni- és tudnivalókat, valamint kisokosszerűen összegyűjtöttük a felmerülő leggyakoribb problémákat és a rájuk vonatkozó megoldási javaslatainkat.

A cikkben szereplő vegyszereket nevükre kattintva percek alatt megrendelheti webáruházunkból! Soproni üzletünkben ezen felül ingyenes medencevíz vizsgálattal és ingyenes vízkeménység méréssel állunk ügyfeleink rendelkezésére.

A medencehasználat biztonságos feltételeinek (vegyileg és biológiailag tiszta, kórokozóktól mentes víz) biztosítása érdekében - a medencevíz szűrése és forgatása mellett, amit ebben a cikkben nem tárgyalunk - szükséges a medence vizének vegyszeres kezelése is.

 

Fontos tudnivaló!A vegyszereket mindig hűvös, száraz, gyermekek elől elzárt helyen tárolja! Az Ön és családtagjai egészsége érdekében kizárólag érvényes OTH engedéllyel rendelkező vegyszereket használjon!
Az OTH engedéllyel elátott termékeket Országos Tisztiorvosi Hivatal megvizsgálta és használatukat engedélyezte, így Ön biztos lehet benne, hogy az egészségre ártalmatlan terméket vásárol.

 

A medence vizének vegyszeres kezelése során az alábbi feladatokat kell elvégezni (bővebb információért kattintson az egyes pontokra):

A pH-érték a víz kémhatását (savasság / lúgosság) számszerűsíti. Befolyással bír a fürdőzők közérzetére, az alkalmazott vegyszerek hatásfokára.

Az úszómedencék vizének optimális pH tartománya: 7,2–7,4. Túlzottan magas pH-érték szem- és a bőrgyulladást okoz, kellemetlen klórszag előidézője lehet. A ritkán előforduló túl alacsony pH is irritáló hatású. A gyakorlatban szinte kizárólag a pH csökkentésére van szükség, mivel a használat közben a medencevíz pH-értéke felfelé tolódik el. A pH-érték csökkentésére vagy növelésére kézi adagolás esetén a biztonságos használat érdekében kizárólag por alakú szereket ajánlunk.

Webáruházunkban ezeket DINAX MÍNUSZ P és DINAX PLUSZ P néven találhatja meg különböző kiszerelésekben.

DINAX MÍNUSZ P

DINAX MINUSZ P pH érték csökkentő szerAdagolási mennyiség: ez a vegyszer kizárólag mért pH-érték alapján adagolható!

A vegyszer adagolása előtt minden esetben ellenőrizze a víz pH-értékét kombinált tesztkészlet segítségével.
Általában kemény vizek esetén 100g/10m3 = 10g/m3 dózis szükséges 0,1 pH-érték csökkentéshez. Abban az esetben ha például az Ön medencéjében lévő víz mennyisége 20m3 és a medence vizének pH-értéke 7,6 az alábbi számítás eredményeként kapja meg a feloldandó vegyszer mennyiségét: 20 x 10 g/m3 x 3 pH = 600g

Adagolás módja

Kombinált klór / pH tesztkészletDINAX MÍNUSZ P: A medence feltöltése utáni kezdeti 1-2 hetes időszakban javasolt a pH-érték mérését és korrekcióját gyakrabban, 2-3 naponta elvégezni, később heti egy ellenőrző mérést javasolunk. A kiszámított mennyiségű szert 5-10 l vízben feloldva, a medencehasználat után,az esti órákban, a víz felszínén egyenletesen szét kell locsolni.

 

Fontos tudnivaló!A vegyszer vízbe adagolása után az egyenletes eloszlás a vízforgató szivattyú használatával biztosítható.

DINAX MÍNUSZ P bármely fertőtlenítőszer mellett használható, azonban TILOS a pH csökkentő vegyszert a klór tartalmú készítményekkel közös edényben, együtt feloldani!

 


Magánmedencék esetében a fertőtlenítőszer oldódási ideje, hatásának tartóssága és az adagolás gyakorisága szerint a három leggyakrabban alkalmazott fertőtlenítési módszer:

  • Gyorsan oldódó, rövid hatású klórkészítmény napi egyszeri beadagolása (por alakú, granulátum kiszerelés)
  • Klórmentes készítmény kézi eseti beadagolása (folyadék kiszerelés)
  • Lassan oldódó klórkészítmény néhány hetenkénti behelyezése (tablettás kiszerelés)

Természetesen számos más a fentiektől eltérő fertőtlenítési mód is létezik (pl. folyékony vegyszerek automata adagolása, UV fény, ózon alkalmazása, sós-elektrolízis, elektroklórozó, réz-ezüst ionos stb.) azonban ezek általában komolyabb beruházást igényelnek így jelen írásunkban nem tárgyaljuk őket. Bővebb felvilágosításért kérjük forduljon bizalommal munkatársainkhoz.


2.a) ALGA-SOKK P klórgranulátum (vízfertőtlenítőszer)

Algasokk P magas klórtartalmú fertőtlenítőszer granulátumAz Alga-Sokk P fertőtlenítőszer granulátum, gyorsan oldódó, savas kötésű, magas klórtartalmú készítmény, 56% klórt tartalmaz, így erős oxidáló hatása rövid időn belül jelentkezik. Túlzott használata a víz pH-értékének csökkenését okozhatja, vízkőkiválást nem idéz elő. Ideális koncentráció a medencevízben 0,3-0,8 mg/l max. 1 mg/l. Hatásos fertőtlenítéshez szükséges pH-érték: 7.2-7.4.

Adagolási mennyiség

Az adagolandó mennyiség általában 9g/10m3/nap, de ez nagymértékben változhat a medence igénybevételtől függően (Lásd a vegyszer csomagolásán).

Adagolás módja

Kombinált klór / pH tesztkészletA szükséges granulátum mennyiséget 5-10 l langyos vízben előzetesen feloldva, a medencehasználat és naplemente után a víz felszínén egyenletesen szét kell locsolni. A kezelés után kialakuló nagy klórkoncentráció miatt a medencében a kezelést követő 6-12 órában nem szabad fürdeni! A fürdőzés megkezdése előtt a klórszint helyes (0,3-0,8-max.1mg/l) értékre való visszatérését a víz szabad aktív klórtartalmát mérő tesztkészlet segítségével ellenőrizni kell.

Fontos tudnivaló!A vegyszer használata mellett kötelező a medencevíz minimum 5%-ának heti cseréje.

A vegyszer vízbe adagolása után az egyenletes eloszlás a vízforgató szivattyú használatával biztosítható.
 

2.b) Dewan 18 klórmentes vízfertőtlenítőszer

Dewan-18 klórmentes vízfertőtlenítőszerA Dewan-18 klórmentes peroxid alapú fertőtlenítő folyadék. Fertőtlenítő hatását széles pH tartományban kifejti, így használata esetén a víz pH-értékének korrigálására a klóros fertőtlenítő szerekkel szemben csak akkor van szükség, ha bőre vagy szeme érzékeny a magas pH-értékre. A Dewan 18 adagolása nem változtatja meg a víz pH-értékét.

Adagolási mennyiség

Feltöltéskor 400 ml/m3 (4 dl/m3), majd ezt követően hetente ugyancsak 400 ml/m3 (4 dl/m3) Dewan 18-at adagoljon a medence vizébe.

Kombinált Dewan-50 / pH tesztkészlet Adagolás módja

Javasoljuk, hogy a vegyszert tartalmazó mérőedényt merítse a víz alá  szükséges fertőtlenítő folyadék mennyiség vízbejuttatása után a Dewan koncentrációt Dewan 50 tesztkészlettel ellenőrizni kell. Az átlagostól eltérő használat mellett szükséges lehet a fentiektől eltérő mennyiségű vagy gyakoriságú adagolás a mért Dewan 50 koncentráció függvényében. A mérőcsíkon a DEWAN 50 értékskálán az 50-200 mg/l -t jelző értékek a megfelelőek.

 

2.c) BLUE SUPER TABS T és WP* lassan oldódó, savas kötésű, magas klórtartalmú kombinált fertőtlenítőszer

BLUE SUPER TABS Kombinált uszodai vízfertőtlenítő, algaőlő és pelyhesítő szer medencébeA BLUE SUPER TABS tabletták ~80% klórt, algaölőszert és pelyhesítőszert tartalmaznak. A hatóanyagok kombinációja lehetővé teszi, hogy a BLUE SUPER TABS használata mellett egyéb kiegészítő vegyszereket használni nem, vagy csak kismértékben kell (nagyon erős, hosszan tartó napsütés, vagy sok esőzés esetén használjunk kis mennyiségű algamentesítő folyadékot, pl. Chloralgint).

A BLUE SUPER TABS tabletták két féle kivitelben érhetők el a BLUE SUPER TABS T tabletta 200 g, míg a BLUE SUPER TABS WP tabletta 20 g tömegű. A tabletták 1-2 hét alatt oldódnak fel így folyamatosan biztosítják a medencében a megfelelő vegyszer szintet. Vízkőkiválást nem idéznek elő, azonban túlzott használatuk a medence vizének pH csökkenését okozhatja. Az ideális szabad-aktív klór koncentráció a medencevízben 0,3-0,8 mg/l de maximum 1 mg/l. A hatásos fertőtlenítéshez szükséges pH-érték: 7.2-7.4.

Adagolási mennyiség

Adagolási mennyiség Az ajánlott mennyiség általában minden héten 1 tabletta 20 m3 vízhez (lásd a termék csomagolásán), de ez a medence igénybevételtől függően nagymértékben változhat.
Adagolási mennyiség BLUE SUPER TABS WP tabletta: Az ajánlott mennyiség általában minden héten 1 tabletta 2 m3 vízhez, de ez a medence igénybevételtől függően nagymértékben változhat.

Adagolás módja

BLUE SUPER TABS tabletta használata esetén a megfelelő fertőtlenítő hatás kifejtéséhez szükséges idő feltöltéskor 2 óra, ezért feltöltéskor célszerű a medencevíz szabad-aktív klór tartalmának beállítása 0,3-0,8 mg/l értékre  gyorsan oldódó klórkészítménnyel (ALGA-SOKK P), melyből 10 m3 vízhez 9 g (egy csapott mokkáskanál) szükséges.

 

Fontos tudnivaló!A BST tablettát vagy annak tört részét célszerű műanyag úszó vegyszeradagolóba helyezni. Tört tablettarész alkalmazásakor ügyelni kell arra, hogy tablettamorzsalék ne kerüljön az adagolóba, mert onnan esetleg kikerülve az aljzaton a fóliabélés kifehéredését és elöregedését okozhatja.
A helyes szabad-aktív klór koncentráció eléréséhez a kioldódást szabályozhatjuk az úszó adagoló alsó nyílásainak nyitásával és zárásával, valamint az úszó adagolóba helyezett tablettamennyiség csökkentésével vagy növelésével.
A tabletta használata mellett kötelező a medencevíz minimum 5%-ának heti cseréje.

A tabletta használata során után az egyenletes eloszlás a vízforgató szivattyú használatával biztosítható.

 


A medence vizében lévő fertőtlenítőszer koncentráció és a pH-érték megfelelő szinten tartásával az algásodás jelensége nagymértékben késleltethető, de teljes mértékben nem kerülhető el, ezért van szükség (főleg nagyobb terhelésnek kitett medencék esetén) az algaképződés elleni kiegészítő vegyszerek használatára.

Az algák kialakulásának megakadályozására két féle folyékony vegyszert talál kínálatunkban Chloralgin és Algicid elnevezéssel különböző kiszerelésekben (1/5/20 kg).

3.a) Az alga kialakulásának megelőzése a medencében Chloralgin algásodást megelőző vegyszerrel

Chloralgin algásodás gátló szer medencébe klóros fertőtlenítéshezA Chloralgin a medencében található alga kialakulásának megelőzésére szolgáló biológiailag lebomló kvanter-ammónium hatóanyagú készítmény. A Chloralgin megfelelő hatékonyságához a medence vizében lévő szabad-aktív klór koncentrációnak 0,3-1 mg/l, a medence víz pH-értékének: 7.2-7.4 közti tartományba kell esnie.

Adagolási mennyiség

Feltöltéskor bel- és kültéri medencék esetén egyaránt: 100 ml/10m3 (1 dl/10m3)
Feltöltés után beltéri medencék esetén - hetente:            40 ml/10m3 (0.4 dl/10m3)
Feltöltés után kültéri medencék esetén - hetente:            60 ml/10m3 (0.6 dl/10m3)

Adagolás módja

A szükséges mennyiségű vegyszert 5-10 l vízben előzetesen felhígítva, a medencehasználat után, az esti órákban, a víz felszínén egyenletesen szét kell locsolni. Folyamatosan, naponta vagy ennél kisebb időközönként a rezisztencia kialakulása miatt nem adagolható. Célszerű a heti 1 adagolási ütem betartása. Hatását a beadagolást követő 2 óra alatt fejti ki.

 

Fontos tudnivaló!A Chloralgin kizárólag klórtartalmú fertőtlenítőszerekkel kezelt medencékben használható klórmentes fertőtlenítőszer mellett nem alkalmazható. Használata előtt a medence vizének pH-értéket be kell állítani, és a medence vizének szabad-aktív klór tartalmát ellenőrizni kell az 1-2 pontokban leírtak szerint!

 

3.b) Az alga kialakulásának megelőzése a medencében Algi-cid algásodást megelőző vegyszerrel

Algi-cid algaölő és algásodás gátló szer medencébeAz Algi-cid a medencében található alga kialakulásának megelőzésére szolgáló biológiailag lebontható polimer-kvatemer-ammónium-klorid hatóanyagú készítmény. Az Algi-cid egyaránt hatékonyan használható klóros és klórmentes fertőtlenítőszerekkel,  a szabadonúszó zöldalga fajok, mind pedig az úgynevezett sötétszínű, a medence falára és az aljzatra tapadó algák ellen is. Az ALGI-CID nem érzékeny a medence vizének pH-érték ingadozására, minden pH-értéken hatásos. Az általánosan használt kvaterner-ammónium vegyületekkel szemben még nagy koncentrációban adagolva sem okoz habképződést.

Adagolási mennyiség

Feltöltéskor bel- és kültéri medencék esetén egyaránt:        100 ml/10m3 (1 dl/10m3)
Feltöltés után beltéri medencék esetén - hetente:            30-100 ml/10m3 (0.3-1 dl/10m3/hét)
Feltöltés után beltéri medencék esetén - hetente:            60-100 ml/10m3 (0.6-1 dl/10m33/hét)

Adagolás módja

A szükséges mennyiségű vegyszert 5-10 l vízben előzetesen felhígítva, a medencehasználat után, az esti órákban, a víz felszínén egyenletesen szét kell locsolni.

 

Fontos tudnivaló!Enyhe algásodás esetén adagoljon a medence vizébe 400 ml/10m3 (4 dl/10m3) Algi-cid-et, majd 24 óra elteltével az elpusztult alga maradványait távolísa el hagyományos tisztítási módszerekkel – beleértve az algafoltok lekefélését, a fenék porszívózását és a homokszűrők visszamosását.

 

3.c) A medencében kialakult alga kezelése sokkoló klórozással ALGA-SOKK P klórgranulátummal (vízfertőtlenítő és algaölőszer)

Algasokk P magas klórtartalmú fertőtlenítőszer granulátumErős algásodás esetén a medencében kialakult nagy mennyiségű alga miatt a fentebb tárgyalt algásodás gátló folyadékok, lassú feloldású klórkészítmények illetve klórmentes vízfertőtlenítőszerek használatáta már nem jár megfelelő eredménnyel, ezért szükséges a medence klórszintjének drasztikus emelése (klór sokkolás). 

Adagolási mennyiség

A már kialakult alga elpusztításának céljából 10 m3 medencevízhez 0.5 kg ALGA-SOKK P klórgranulátum szükséges.

Adagolás módja

A megfelelő mennyiségű vegyszert oldja fel ~10 liter vízben és a víz felszínén egyenletesen elosztva öntse a medence vizébe. Az adagolt mennyiség 28 mg/l szabad-aktív klór koncentrációnak felel meg. További klór adagolás csak a medencevíz szabad-aktív klór szintjének 1 mg/l érték alá csökkenése után történhet. Ha a medence vizének szabad-aktív klórszintje 24 órán belül 1 mg/l alá csökken ismételje ameg a kezelést.
A vegyszer adagolásakor a vízforgató berendezést működtetni kell. Az elpusztult alga maradványait távolísa el hagyományos tisztítási módszerekkel – beleértve az algafoltok lekefélését, a fenék porszívózását és a homokszűrők visszamosását.

A medence a sokkoló klórozása után, csak akkor használható, ha a víz szabad-aktív klór tartalma 1 mg/l alá csökkent!

 

Fontos tudnivaló!A sokkoló klórozás 2-4 hetente megelőző jelleggel is végezhető. Medence leürítés előtt (a medence gépészeti elemeinek fertőtlenítése céljából) mindenképp tanácsos 2 óra vízforgatás mellett sokkoló klórozást alkalmazni. A medence sokkoló klórozása során ne takarja le a medencét!

 


Flock F pelyhesítő flokuláló szer koncentrátum, a kisméretű szennyeződések medencéből történő kiszűréséhezA medence vizében az alkalmazott szűrőberendezés résméreténél (szűrési finomság) kisebb méretű szennyeződések is találhatók. Ezeknek a szűrőberendezéssel nem szűrhető méretű szennyeződéseknek a felhalmozódása a víz opálosodását eredményezi. Eltávolításuk érdekében pelyhesítőszert (Dinax Flock F) kell alkalmazni. A pelyhesítő szer a kis méretű szennyeződéseket nagyobb méretű „pelyhekbe” zárja és az így létrejövő méretnövekedés után azok a szűrőberendezés segítségével eltávolíthatóvá válnak a medence vizéből.
A pelyhesítőszer folyamatos adagolására a kis terhelésű magán használatú medencék esetén általában nincs szükség, ilyenkor csak eseti alkalmazása javasolt.

Adagolási mennyiség

Esetenként történő kézi adagoláshoz: 100 ml/m3 tízszeresére hígított vagy 10 ml/m3 tömény Flock F szükséges.

Adagolás módja

Kézi adagoláshoz a tömény Flock F szert hígítani kell! A hígítást közvetlenül a felhasználás előtt, a következő módon végezze el: a palackban lévő 100ml Flock F-hez töltsön ivóvizet az 1000ml-es jelzésig, majd zárja le kupakkal, és keverje össze! A Flock F alkalmazásását célszerű a medencehasználat után, az esti órákban végezni. Az előzetesen felhígított megfelelő mennyiségű pelyhesítőszert a víz felszínén egyenletesen szét kell locsolni, majd annak egyenletes eloszlása után a szűrő-forgató berendezést ki kell kapcsolni. 6-8 óra elteltével a medence fenékre süllyedt szennyeződéseket fel kell porszívózni, vagy medence porszívó hiányában tömlővel le kell fejteni. A medence a szer használatát követően azonnal használható.

 

Fontos tudnivaló!Különösen ügyeljen a pelyhesítőszer helyes mennyiségben történő adagolására, mivel a Flock F túladagolása a vegyszer használatának céljával ellentétesen a medence vizének további erős opálosodását eredményezi!

 


A különböző földrajzi területeken a medence feltöltésére szolgáló víz keménysége nagy mértékben eltérhet (a vízkeménységről részletesebben itt olvashat). A kemény vízzel feltöltött medence használata során a medence falán jellemzően a vízszint vonalában vízkőkiválás jöhet létre, mely ideális táptalajt biztosít a kórokozóknak, valamint megnezehzíti a medence tiztántartását. Ez megelőzhető, ha a medence vizébe vízkőkiválásgátló szert adagol.

Adagolási mennyiség és mód

A vízkőkiválás gátló szer a medence töltővizének keménysége szerint adagolandó feltöltéskor a teljes vízmennyiségre, majd minden utántöltéskor az újonnan betöltött vízmennyiségre arányosan számítva, a vízkőkiválás gátló vegyszer címkéjén található használati utasításának megfelelően.

 

 

Fontos tudnivaló!Vízkő kiválás gátló szer használatával nem csak a medencében, hanem a csőrendszerekben és szűrőkben, valamint különösen a vízfűtő berendezésekben és medence takarókon lerakodó vízkő okozta problémák is megszüntethetők vagy jelentősen csökkenthetők.

 


 

Fontos tudnivaló! A vízkezelő szerek használata során fordítson fokozott figyelmet a pontos és megfelelő módon történő adagolásra, mivel a túlzott mennyiségű, vagy nem megfelelő töménységben, vagy módon adagolt vegyszer a medence és a berendezések anyagának károsodását okozhatja, valamint bizonyos esetekben a medencevíz minőségét is ronthatja!

 

Medence kisokos

Az alábbiakban a tünetek szerint csoportosítottuk az egyes, a medencék használata során tapasztalható problémák megoldására vonatkozó javaslatainkat, melyeket a problémára kattintva tekinthet meg. Fontos tudni, hogy egy-egy probléma sokszor több, egyidejűleg fennálló okra vezethető vissza, így a táblázatban foglalt megoldási javaslatok csupán iránymutatásként szolgálnak. A cikkben szereplő vegyszereket nevükre kattintva percek alatt megrendelheti webáruházunkból akár másnapi kiszállítással! A medencék vízminőségével kapcsolatban leggyakrabban felmerülő problémák:

Mitől lehet? Mit tehet ellene? Hogyan előzheti meg?
Fekete alga van a medencevízben.

Használjon Algi-cid-et a címkén levő utasítás szerint.

Dörzsölje le a pöttyöket, amíg el nem tűnnek.

Ügyeljen rá, hogy a víz pH-értéke 7.2-7.4 közt legyen a pH-érték beállításához használjon Dinax Minusz P-t vagy Dinax Plusz P-t. Gondoskodjon róla, hogy a szabad klórszint 0.3-1mg/l között legyen. használjon Blue Super Tabs T-t.

Az algásodás megelőzésére használjon Algi-cid-et.

 

Mitől lehet? Mit tehet ellene? Hogyan előzheti meg?
Mustáralga van a medencevízben.

Használjon Algi-cid-et a címkén levő utasítás szerint.

Dörzsölje le a pöttyöket, amíg el nem tűnnek.

Ügyeljen rá, hogy a víz pH-értéke 7.2-7.4 közt legyen a pH-érték beállításához használjon Dinax Minusz P-t vagy Dinax Plusz P-t. Gondoskodjon róla, hogy a szabad klórszint 0.3-1mg/l között legyen. használjon Blue Super Tabs T-t.

Az algásodás megelőzésére használjon Algi-cid-et.

Egyéb biológiai lerakódás képződött. Használjon Dinax szegély tisztító F-et, a lerakódások eltávolítására.
Amennyiben a  medencevíz vastartalma magas, a kicsapódott vas is okozhatja.

Ellenőrizze a víz pH-értékét, ha szükséges állítsa be Dinax Minusz P-vel.
Használjon Dinax Metal Magic-et a cimkén lévő utasítás szerint a vasfoltok eltávolítására, megelőzésére.

 

Mitől lehet? Mit tehet ellene? Hogyan előzheti meg?
A medencevíz magas réz vagy oldott vas tartalma vagy a réz alapanyagú uszodai berendezések oxidációja okozza.

Ellenőrizze a víz pH-értékét, ha szükséges állítsa be Dinax Minusz P-vel

Használjon Dinax Metal Magic-et a cimkén lévő utasítás szerint a vasfoltok eltávolítására.

A medencevíz magas pH és teljes lúgosság értéke miatt a ferőtlenítőszer nem fejti ki hatását.

Ügyeljen rá, hogy a víz pH-értéke 7.2-7.4 közt a teljes lúgosság 80-120 ppm közt legyen a pH érték beállításához használjon Dinax Minusz P-t vagy Dinax Plusz P-t.

Amennyiben szükséges végezzen részleges vízcserét.

 

Mitől lehet? Mit tehet ellene? Hogyan előzheti meg?
Zöld alga van a medencevízben. Alkalmazzon sokkoló kezelést Alga-Sokk P-vel a cimkén lévő utasítás szerint, majd porszívózza ki az elpusztult algát.

Ügyeljen rá, hogy a víz pH-értéke 7.2-7.4 közt legyen a pH-érték beállításához használjon Dinax Minusz P-t vagy Dinax Plusz P-t. Gondoskodjon róla, hogy a szabad klórszint 0.3-1mg/l között legyen. használjon Blue Super Tabs T-t.

Az algásodás megelőzésére használjon Chloralgint vagy Algi-cid-et.

A medencevíz magas réz vagy oldott vas tartalma miatt.

Ellenőrizze a víz pH-értékét, ha szükséges állítsa be Dinax Minusz P-vel

Használjon Dinax Metal Magic-et a cimkén lévő utasítás szerint a vasfoltok eltávolítására.

 

Mitől lehet? Mit tehet ellene? Hogyan előzheti meg?
A medencevíz magas vas vagy oldott mangán tartalma miatt.

Ellenőrizze a víz pH-értékét, ha szükséges állítsa be Dinax Minusz P-vel

Használjon Dinax Metal Magic-et a cimkén lévő utasítás szerint a vasfoltok eltávolítására.

fémkorrózió alakult ki az alacsony pH-érték miatt. Növelje a víz pH-értékét 7.2-7.4 közzé Dinax Plusz P adagolásával. Használjon Dinax Cover Cleaner-t a felületen levő foltok eltávolítására. Ügyeljen rá, hogy a víz pH-értéke 7.2-7.4 közt legyen a pH-érték beállításához használjon Dinax Minusz P-t vagy Dinax Plusz P-t.
A medencevíz pH-értéke magas. Csökkentse a víz pH-értékét 7.2-7.4 közzé Dinax Minusz P adagolásával. Használjon Dinax Cover Cleaner-t a felületen levő foltok eltávolítására.

 

Mitől lehet? Mit tehet ellene? Hogyan előzheti meg?
A medencevíz magas pH és teljes lúgosság értéke miatt a ferőtlenítőszer nem fejti ki hatását. Csökkentse a víz pH-értékét 7.2-7.4 közzé Dinax Minusz P adagolásával.

Ügyeljen rá, hogy a víz pH-értéke 7.2-7.4 közt a teljes lúgosság 80-120 ppm közt legyen a pH-érték beállításához használjon Dinax Minusz P-t vagy Dinax Plusz P-t.

Amennyiben szükséges végezzen részleges vízcserét.

A szűrő nem távolítja el a résméreténél kissebb szennyeződéseket, így azok felhalmozódnak a medencevízben. Használjon Dinax Flock F 10-et a szűrés hatékonyságának megnövelésére a cimkén található útmutató szerint.
Szabad klór tartalom túl alacsony csapadék esetleg egyéb szennyeződés került a medence vízbe. Alkalmazzon sokkoló kezelést Alga-Sokk P-vel a cimkén lévő utasítás szerint Ügyeljen rá, hogy a víz pH-értéke 7.2-7.4 közt legyen, a pH-érték beállításához használjon Dinax Minusz P-t vagy Dinax Plusz P-t. Gondoskodjon róla, hogy a szabad klórszint 0.3-1mg/l között legyen. használjon Blue Super Tabs T-t.
Tökéletlen szűrés esetén a szennyeződések felhalmozódnak a medencevízben. Tisztítsa a szűrőt Dinax Filter Cleaner-rel a cimkén található útmutató szerint. Használjon Dinax Flock F 10-et a szűrés hatékonyságának megnövelésére, a cimkén található útmutató szerint.

 

Mitől lehet? Mit tehet ellene? Hogyan előzheti meg?
Fényvédő krémek és egyéb bőrápoló szerek, valamint a testzsírok felhalmozódtak a medencevízben. A Használjon Dinax szegély tisztító F-et, a lerakódások eltávolítására.
Adagoljon Biopool-G-t az olajok, zsírok lebontására.

Adagoljon Biopool-G-t a cimkén található útmutató szerint a lerakódás megelőzésére.
Tisztítsa rendszeresen a szűrőt Dinax Filter Cleaner-rel.

 

Mitől lehet? Mit tehet ellene? Hogyan előzheti meg?
A medence kemény vízzel lett feltöltve. Használjon De-Vízkő F-et vagy De-Vízkő G-t a lerakódások eltávolítására. Használjon vízkőkiválásgátló szert, a lerakódások kialakulásának megelőzésére.
A medencevíz magas pH és teljes lúgosság értéke miat a mész-szénsav egyensúly megbomlott.

Csökkentse a víz pH-értékét 7.2-7.4 közzé Dinax Minusz P adagolásával.

Használjon De-Vízkő F-et vagy De-Vízkő G-t a lerakódások eltávolítására.
Ügyeljen rá, hogy a víz pH-értéke 7.2-7.4 közt a teljes lúgosság 80-120 ppm közt legyen, a pH-érték beállításához használjon Dinax Minusz P-t vagy Dinax Plusz P-t. Amennyiben szükséges végezzen részleges vízcserét.

 

Mitől lehet? Mit tehet ellene? Hogyan előzheti meg?
Kötött klór szint nagyon magas. Sokkolja a medencevizet Alga-Sokk P-vel, hogy lebontsa a klóraminokat (kötött klór), végezzen részleges vízcserét. Ügyeljen rá, hogy a víz pH-értéke 7.2-7.4 közt legyen, a pH-érték beállításához használjon Dinax Minusz P-t vagy Dinax Plusz P-t. Gondoskodjon róla, hogy a szabad klórszint 0.3-1mg/l között legyen. használjon Blue Super Tabs T-t.
A medencevíz magas pH és teljes lúgosság értéke miat a mész-szénsav egyensúly megbomlott. Állítsa be a medencevíz pH-értékét 7.2-7.4 közzé Dinax Minusz P vagy Dinax Plusz P adagolásával. Ügyeljen rá, hogy a víz pH-értéke 7.2-7.4 közt a teljes lúgosság 80-120 ppm közt legyen, a pH-érték beállításához használjon Dinax Minusz P-t vagy Dinax Plusz P-t. Amennyiben szükséges végezzen részleges vízcserét.

 

Amennyiben oldalainkon nem talál választ problémájára forduljon bizalommal munkatársainkhoz.

 

 
Google+